Когато Apple пусна услугата си Apple Pay, банките се редяха на опашка да предоставят услугите си, които да работят с новата функционалност на смартфоните iPhone. Това даде предимство на компанията, която сключи такъв тип договор, че получава възможността да събира комисионни при всяка транзакция направена през Apple Pay – 0,15% при кредитни карти и 0,5% при дебитни. И ето тук идва моментът, в който може би Google и тяхната нова услага Android Pay ще имат известно предимство.

Откакто Apple сключи своите договори, в света на безкасовите плащания имаше известни промени. Благодарение на водещите компании в тази сфера VISA и MasterCard, Google няма да взима процент при транзакции с карта, свързана към услугата на компанията, което ще направи Android Pay буквално безплатна за използване. Това не означава, че Google не иска да го прави, а просто новите правила го налагат – щастлива случайност за потребителите или случаен коз за Google? Преценете сами.

Безплатната обработка на платежни транзакции е възможна благодарение на, както казах, VISA и MasterCard. Те са пуснали своите функции за сигурност Tokenization безплатно. Това ще рече, че няма да има нужда от комисионни и тези функции са налични за всички, които желаят да ги ползват, в това число Google и тяхната Android Pay. Tokenization представлява методът на подмяна на картови данни с уникални ключове и токени, което не позволява разкриването на потенциално уязвими клиентски данни.

Колкото до Apple Pay, статистика за тази услуга можем да очакваме да бъде представена на предстоящата Световна конференция за разработчиците (WWDC).

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS