Twitch

Google ще се раздели с внушителната сума от един милиард щатски долара, за да купи видео платформата за лайв стрийминг Twitch. За първи път слухове за това се появиха през май тази година, а според последната информация на GamesBeat, която се базира на „добре запознати източници“, сделката вече е договорена.

Засега не се знае кога мащабната покупка ще бъде обявена официално, нито какви точно са условията на сделката, но при всички случаи тя показва амбициите на Google да създаде най-голямата видео империя в онлайн пространството. Логично, контролът по придобиването на Twitch ще бъде поет от Youtube, а новата „перла“ в короната на Google ще бъде използвана, за да се разшири глобалната видео доминация на Youtube, като се обхване и все по-нарастващия сегмент на потребители, които излъчват на живо и съответно на тези, които гледат такива излъчвания.

Точно в тази област Twitch направи своя бум. Той стартира през 2011-та като част от лайв стрийминг общността Justin.tv, като за първоначалната му популярност допринесе фактът, че беше едно от малкото места, на които геймърите можеха да излъчват на живо. Сайтът бързо се разви и в момента има завидните 50 милиона потребители месечно и 1.1 милиона хора, които излъчват.