През май тази година, Google представи клавиатурата си за iOS, която донесе на потребителите интересни нови функционалности. Компанията обеща, че в даден момент това приложение ще се появи и за Android и този момент е сега. Вместо обаче Google да пускат изцяло нова апликация, те просто ъпдейтнаха текущото си Keyboard приложение, като смениха и неговото име. Клавиатурата вече се казва Gboard, както е името ѝ и при iOS.

С новия ъпдейт до версия 6.0, Gboard на първо място ще ви донесе възможността да правите Google търсения без да напускате приложението, в което се намирате — просто трябва да кликнете върху „G“ иконата, която може първоначално да бъде активирана от настройките на клавиатурата.

google-keyboard-gboard-screenshots

Друга интересна нова функционалност е добавянето на допълнителен ред клавиши с цифрите от 1 до 0, за по-удобно и бързо писане. През иконата „G“ пък можете лесно и бързо да достъпите настройките, темите и режимът за писане с една ръка.

Една от по-малките добавки е преименуването на функционалността Gesture typing на Glide typing, за тези, които го използват.

Все още пълния списък с нови функционалности не е наличен, така че може да се окаже и че Google са ни подготвили още новости с Gboard за Android. Ъпдейтът е наличен от днес и започва да се разпраща поетапно. Трябва да можете да ъпдейтнете най-късно до няколко дни.