Няколко големи компании производители на Android смартфони основаха сдружение, чиято цел е да ги предпази от патентни дела. Лицензът са нарича „Android Networked Cross-License“ и засяга предварително инсталирани приложения и софтуер за Android платформата. Към момента в сдружението членуват Google, Samsung, HTC и LG, като всеки има право да се включи. Членството е безплатно. На по-късен етап към идеята са се присъединили още Foxconn, Coolpad, BQ, HMD Global и Allview.

По думите на Джейми Росенберг, вицепрезидент на Google,

„В света на интелектуалната собственост, патентния мир често съвпада с иновации и здравословна конкуренция, които са в полза на потребителите. С надежда за такива обезщетения ние обявяваме най-новата си инициатива за лицензиране на патенти, фокусираща се върху патентен мир, която наричаме PAX.“

Тук PAX не е съкращение на нещо. Google са избрали тази дума за кратко наименование на лицензът „Android Networked Cross-License“, защото „pax“ на латински означава „мир“.

С помощта на съдружието в лицето на лиценза, Google и останалите членове се надяват да се преборят най-вече с патентните тролове — компании, които държат патенти без да произвеждат продукти, приходите на които са само и единствено от дела.

Другата идея на PAX е да помогне на малки компании да представят Android продукти без да се притесняват, че някой би ги осъдил за нещо. Както и членството, така и споделянето на патенти между компании в съдружието също е безплатно.

Повече за PAX можете да прочетете на техния сайт paxlicense.org.