dnews-files-2015-03-robotic-surgery-boost-from-google-670-jpg

Google не крие интереса си към роботиката и медицината и сега технологичният гигант обяви, че ще си партнира с Johnson & Johnson за изработката на роботи, които ще помагат на хирурзите в операционната зала. Двете компании наскоро работиха заедно за набиране на екип за Google X Life Sciences, който стои зад контактните лещи за измерване на кръвната захар и хапчето за откриване на рак. Тази група от учени наброява около 100 от най-добрите химици, биолози и лекари.

По-конкретно, Google ще работи с Ethicon на Johnson & Johnson. Подробности около самата сделка не бяха обявени, но тя трябва да бъде финализирана през втрото тримесечие на тази година. В официално изявление на Johnson & Johnson се казва, че целта на това партньорство е да се създаде иновативна платформа за роботи хирурзи, помагащи на лекарите по време на операции. Компанията е споделила пред The Wall Street Journal, че в началото ще се започне с разработката на техника за гръдни операции, такива за колоректален карцином и гинекологични процедури.

„С обединяването на опита в компютрите науки и технологията за изображения на Google и опита на Ethicon в хирургията и медицината, ние се надяваме някой ден да подобрим работата на хирурзите, както и процеса за самите пациенти в операционната зала“, казват в изявление от Google.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS