Google и HTC Corporation обявиха днес своето окончателно споразумение, според което служители на HTC, участвали в разработката на смартфоните Pixel съвместно с Google, ще се присъединят към Google. Като част от сделката HTC ще получи 1,1 милиарда долара в брой. Освен това Google ще получи не-ексклузивен лиценз за интелектуалната собственост на HTC.

Това споразумение потвърждава датиращите от над десетилетие стратегически отношения на HTC и Google в разработването на първокласни смартфони.

Това споразумение подкрепя бранд стратегията за смартфоните HTC като осигурява по-добре структурирано портфолио, по-добра оперативна ефективност и по-голяма финансова гъвкавост. HTC ще продължи да разполага с най-добрите инженери, които в момента работят върху следващия флагман след успешното представяне на HTC U11 тази година. HTC ще продължи да развива екосистемата на виртуалната реалност и да разширява VIVE бизнеса. Същевременно компанията ще инвестира в следващо поколение технологии, включително в интернет на нещата (Internet of Things), добавена реалност и изкуствен интелект.

Това партньорство още веднъж затвърждава позициите на Google в областта на разработката на смартфони и цялостната инвестиция на компанията в хардуерния бизнес. Google ще има достъп както до талантливи и опитни професионалисти, така и до патенти, интелектуална собственост на HTC, за да подкрепи допълнително телефоните Pixel. Това споразумение е и значима инвестиция на Google в Тайван като ключов център на иновации и технологии.

„Като пионер на пазара за смартфони ние се гордеем с иновациите, които сме създали през годините. Нашата ненадмината система за създаване на телефони, интелектуална собственост, специалисти от световно ниво и възможностите за системна интеграция подкрепят Google да затвърди позицията си на пазара на Android устройства.“ – обяви Шер Уанг, председател и главен изпълнителен директор на HTC.

„Това споразумение е брилянтен следващ етап на нашето дългогодишно партньорство, което ще позволи на Google да подсили своя хардуерен бизнес като междувременно осигурява развитието на иновациите в бизнеса ни с HTC смартфони и VIVE устройства за виртуална реалност. Вярваме, че HTC е добре позиционирана компания, която ще запази своите установени традиции в иновациите и ще реализира своя потенциал в създаването на ново поколение взаимносвързани продукти и услуги.“

„HTC е дългогодишен наш партньор, създал едни от най-красивите първокласни устройства на пазара,“ добави Рик Остерло, старши вицепрезидент за хардуер звеното в Google. „Вълнуваме се и нямаме търпение да посрещнем членовете от екипа на HTC, които ще се присъединят към Google, за да подпомогнат развитието на иновациите както и разработването на нови потребителски устройства.“

Очаква се сделката да бъде приключена до началото на 2018 г., тъй като подлежи на одобрение от регулациони органи, а и е необходимо да се изпълнят някои предварителни условия за сключването й.