virtual-reality-helmet

Android e навсякъде – в коли, смартфони, носими устройства и редица приложения. Платформата е достатъчно гъвкава, за да може да работи при почти всякакви настройки. Facebook показа, че има сериозни намерения към виртуалната реалност – първо със закупуването на Oculus VR, след това обявявайки плановете си да създаде версии на своите приложения във виртуалната реалност. Samsung предлага Gear VR, Microsoft подготвя HoloLens, Sony също влезе в играта, a HTC си партнира с Velve. Сега е логично да очакваме Google да предприеме действия в тази насока.

Виж още: Huawei тийзва новия флагман P8

Компанията от Маунтин Вю има екип от инженери, работещи по проект, който може да вкара Android във виртуалната реалност, но тук по-скоро става дума за обособена операционна система, изградена на базата на Android. Новата VR платформа ще последва успешния път на Google с Android за смартфони, което означава, че тя ще бъде с отворен код.

Като вземем предвид работата по Android Wear до момента, в навечерието на първия умен часовник на Apple, Apple Watch, успехът на платформата Android VR не е гарантиран и може би Google закъсня за партито. Това не означава, че гигантът няма перспективи пред себе си – той е водещ инвеститор в Magic Leap, Inc., стартъп, базиран във Флорида, който разработва конкурентен продукт на HoloLens. Google Cardboard също е проект, на който компанията обръща доста голямо внимание в последно време, а екипът зад него ще работи и по Android VR.