Google-2

Google се разделя със сериозната сума от 19 милиона долара – тези пари ще бъдат възстановени на родители на деца, които са правили покупки в приложения на компанията. Както знаете, FTC, американската федерална търговска комисия, се е заела сериозно с проблема за харченето на пари от малчугани без знанието на родителите им, купувайки различни екстри в мобилни игри и други приложения.

В началото на годината Apple вече се съгласи на извънсъдебно споразумение с FTC, което включваше възстановяването на 32,5 милиона долара. Сега същото прави и Google, въпреки че сумата е значително по-малка. Компанията се е съгласила и да преразгледа своята политика за таксуване, като нанесе необходимите промени, за да гарантира, че ще получава „незабавно информирано съгласие“, преди да изтегли пари от дадена сметка. Това би трябвало поне да затрудни децата да правят поръчки без знанието и съгласието на родителите си, ако не изцяло да го направи невъзможно.

Съобщението за постигнатото извънсъдебно съобщение беше анонсирано официално от FTC, като комисията е непреклонна в намерението си да продължава да следи поведението на големите компании в мобилния сектор и да се намесва, когато е необходимо. Припомняме ви, че наскоро на мушката й по абсолютно същата тема попадна и Amazon, които обаче отказаха да признаят каквото и да е прегрешение и заявиха, че са готови на съдебна битка.