Седемгодишното дело на Европейския съюз срещу антитръстовите практики на Google най-накрая произнесе решение — Европейската комисия наложи глоба на компанията в рекорден размер от 2,42 милиарда евро. Преди това най-високата такава бе срещу Intel през 2009 година — 1 милиард евро.

В официален пресрилийз комисарът на ЕС Маргарет Вестагер сподели своите похвали към Google за това, че са създали изключително иновативни и полезни за обществото продукти. Освен това обаче, тя обърна внимание и на злоупотребата с позицията на компанията, която е позволила монополни практики.

„Това, което Google са направили, е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС. Те са отказали възможността други компании да се конкурират и да постигат иновации. И най-важното е, че те са отказали на европейските потребители истинският избор за услуги и пълните предимства на иновациите.“

Борбата се проточва вече седем години и едва през 2015 година излезе становище, че Google наистина се възползват от положението си. Всъщност цялото дело се върти около това, че Google използват възможностите на своята търсачка, така че да промотират своите услуги, в частност Google Shopping — системата за сравнение на цени и продукти, интегрирана в Google Search. По този начин компании с подобни услуги биват изместени назад в резултатите и губят възможността да излязат наяве. През това време Google Shopping се показва най-отгоре на първа страница.

Снимка: European Commission

Google не са съгласни с решението на Европейската комисия и смятат да обжалват, след като разгледат резултатите подробно. Комисията от друга страна заплаши, че Google подлежат на допълнителна санкции в размер на 5% от дневните си приходи всеки ден, в който компанията продължава да извършва антитръстовите си практики.

Американските компании напоследък не са доволни от начина, по който Европейският съюз ги третира. ЕС отрича да е предубеден към щатски бизнеси. Проучвания показват, че между 2010 и 2017 година само 15% от таргетираните за антитръстови практики компании са американски и цели две трети са всъщност ситуирани в Европа.