globul

Продажбите на смартфони в търговската мрежа на GLOBUL през 2012 г. се увеличиха със24% на годишна база ипредставляваха общо 30% от всички продадени мобилни телефони. GLOBULотчита позитивна тенденция и по отношение търсенето на таблети, като ръстът в продажбите им за 2012 г. спрямо 2011 г. е седемкратен.

Увеличаващият се потребителски интерес към„умните устройства“ се обуславя както от наличието на атрактивни модели на достъпни цени, така и от предлагането на тарифни планове с включени пакети за мобилен интернет от GLOBUL.

Данните за продажбите на смартфони в търговската мрежа на GLOBUL показват, че хитовите смартфони от високия ценови клас са все по-търсени отбългарските потребители, което от една страна се дължи на популярността на тези модели в световен мащаб, а от друга – на изгодните условия за лизинг на подобни устройства, които операторът предлага.Ръст в продажбите се наблюдава и при смартфоните в средния и ниския ценови клас, като традиционно най-популярни са смартфоните в ценовия диапазон от 300 до 400 лв.Въпреки че преобладаваща част от продадените устройства в търговската мрежа на GLOBULпрез 2012 г. са класически телефони с хардуерна клавиатура,търсенето на мобилните устройства с операционна система непрекъснато нараства.

През 2012 г. операционните системиAndroid, Symbian иiOSпродължиха да доминират на пазара. Световната тенденция за силен ръст в продажбите на телефони с Android през изминалата година бе ясно изразена и в България, като продажбите на устройства с тази операционна система в търговската мрежа на GLOBUL бяха изключително добри. Необходимо е да се обърне внимание и на успеха на апаратите с операционна система Windows Phone, за които през тази година се очаква още по-голям ръст.

Наличието на смартфони на достъпни цени и изгодните абонаментни планове, които улесняват достъпа на потребителите до услугите за пренос на данни на GLOBUL, доведоха и до увеличение в потреблението на мобилен интернет в мрежата на оператора, като ръстът за 2012 г. е близо 50%. Броят на потребителите на мобилен интернет през изминалата година също се е увеличил с впечатляващите 75%.

Данните за потреблението на клиентите на GLOBUL показват, че те използват мобилен интернет през телефон или компютър основно за сърфиране в мрежата, гледане на видео в интернет, размяна на файлове, чат услуги, онлайн игри и комуникация в социалните мрежи, които са сред най-посещаваните сайтове от потребителите през 2012 г.