На Galaxy Unpacked днес видяхме най-новия смартфон от Samsung – Galaxy Note 7. Той идва със първия по рода си скенер на ириса, специално разработен от дивизия на корейците. Мениджърът Джъстин Денисън представи възможностите на джаджата, като не пропусна да спомене, че всъщност Samsung са работели по скенера цели пет години. Но как точно работи той и как ще ни служи?

Скенерът на ириса работи благодарение на специален алгоритъм, разработен от Samsung. Благодарение на него, управляващият софтуер така да се каже „картографира“ ириса ви и прави дигитално копие на неговата форма.

Samsung-Galaxy-Note-7-official-pic-6Samsung Galaxy Note 7 ще бъде запомнен точно със своя скенер на ириса. Ето защо той трябва да е функционален и да ни предоставя много и различни възможности. Денисън разказа за някои от тях, които включват вече възможното логване в сайтове и с очи (до сега през браузъра на Samsung това ставаше без нужда от парола, само с пръстов отпечатък). Можете да браузвате и в Secret Mode, което е нещо подобно на инкогнито табовете при Google Chrome.

Може би най-интересното при скенера на ириса обаче е при възможността му не само да отключва смартфона ви, а и да дава достъп до определени „заключени“ приложения. Secure Folder е новата функционалност при Galaxy Note 7, с която можете да скриете всичко – от снимки, до определени приложения, които не искате да попадат в чужди ръце. Освен това можете и да скриете самата икона на Secure Folder, така че никой да не може дори и да опита да влезе в нея.

Samsung-Galaxy-Note-7-official-pic-5Новата услуга на корейците, наречена Samsung Pass, също беше представена наред със скенера за ириси. Тя ще има за цел да събере на едно място всичките ви карти – от банкови такива, до лични карти, шофьорски книжки и т.н. До Samsung Pass ще имате достъп с биометрични данни и така ще можете да се легитимирате навсякъде. Джъстин Денисън обяви и партньорства с редица американски банки, които ще интегрират легитимацията с очи при услугите си за банкиране.

Не е ясно кога Samsung Pass ще е наличен извън САЩ, но нещата определено изглеждат интересно за тези от вас, които са ентусиасти относно нови методи за сигурност. Надяваме се скоро да разберем повече.