Логото на Fuchsia OS

Още от миналата година знаем, че Google работят по нова операционна система. Тя се казва Fuchsia и е с изцяло отворен код, който може да бъде намерен в GitHub. Това, което не знаехме до сега обаче, е как ще изглежда тя. Днес може би имаме малък жокер за това, след като в интернет се появи компилирана версия на операционната система с графичен интерфейс.

Графичната среда на Fuchsia се нарича Armadillo и може да бъде компилирана на върви дори на Android устройства (на каквото върви демото във видеото по-долу). Изглежда Fuchsia е базирана на карти с информация, които могат да показват всичко от задачи и бележки, до мейлите ви.

Ars Technica от своя страна са се сдобили с кода на разработката и са компилирали своя версия на операционната система, за да разгледат интерфейса. Скрийншоти можете да видите по-долу. Забелязва се, че все още предстои много работа по външния вид на Fuchsia. Другото, което е видимо е, че в тази операционна система (както при Android) има бърз достъп до Google търсения.

Fuchsia, за разлика от Android и Chrome OS, не е базирана на Linux. Операционната система е построена върху ядро, разработено изцяло от Google, което се нарича Magenta. За какво обаче ще служи тази операционна система, все още не е ясно. Дали ще бъде това, което ще обедини Android и Chrome OS? Или пък е просто експеримент? Може би Fuchsia няма да се окаже точно операционна система за Internet of Things, предвид, че има интерфейс.

Напълно възможно е да разберем повече за тази разработка по време на конференцията Google I/O, която се задава скоро (ще се проведе между 17 и 19 май).

Скрийншоти на интерфейса за Fuchsia OS | Снимка: Ars Technica
Скрийншоти на интерфейса за Fuchsia OS | Снимка: Ars Technica