apple music spotify

Федералната търговска комисия (FTC/ФТК) е започнала разследване на сделките на Apple с конкурентните компании, предлагащи музикални стрийминг услуги в App Store. Комисията разглежда условията за таксата в размер на 30%, която американският гигант взима от платените абонати на тези услуги.

Преди това ФТК разследваше сигнал, че Apple притиска музикалните лейбъли, за да бъде премахнат фримиум моделът, предлаган от конкуренти като Spotify. Според анонимни източници, запознати със ситуацията и цитирани от The Verge, комисията вече е изпратила призовки до предлагащите музикални стрийминг услуги, за да събере повече информация и реши дали условията на Apple App Store могат да се счетат за антиконкурентни.

Apple таксува с 30% повече всички потребители, плащащи си за абонамента в iOS приложението и използващи iAP. Това принуждава музикалните стрийминг услуги като Spotify, Rdio, Rhapsody и Tidal, таксуващи стандартно 9.9 долара на месец на собствените си сайтове, да взимат по 12.99, за да могат да платят искания от Apple дял.

Конфликтът стана по-сериозен с появата на Apple Music, която като собственост на Apple не е изправена пред тези условия, нито пък е обект на други ограничения в App Store, разполагайки с голямо предимство. Spotify дори изпрати имейл до своите iOS абонати, в който ги подкани да започнат да плащат месечините си такси в официалния сайт на компанията, за да спестят пари.

Съгласно условията на App Store конкурентите нямат право да предлагат безплатни промоции, въпреки че Apple Music в момента може да се тества без такса за период от три месеца. На тях им е забранено да предлагат и семейни планове през iOS версията на услугата, което в момента е налично за Apple Music.

Американската компанията също така взима и 30% от продажбите на вестници, списания и книги през iOS приложения. Това е и причината потребителите да не могат да си купят е-книги или аудио книги през приложенията на Amazon или Audible.

Успее ли Федералната търговска комисия да промени политиката на Apple за App Store, това решение ще има много по-голямо отражение, което не се ограничава само до музикалната стрийминг услуга. Apple и комисията са отказали да коментират информацията.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS