Напоследък стабилизаторите за смартфони станаха много популярни, но явно трябваше да изчакаме едва до края на 2017 година, за да бъде представен първият такъв от водещият производител в бранша Freefly.

Докато до момента Freefly произвеждаха само стабилизатори за камери, съвсем наскоро те дебютираха Movi — “your personal cinema robot” [“вашият персонален видео робот”; бел. превод]. Това е стабилизатор, насочен съм тези от вас, които използват камерата на смартфона си за заснемането на професионално изглеждащи клипове.

Този лозунг напълно приляга на Movi, защото джаджата е изцяло роботизирана и може да изпълнява команди, подавани от приложението и от контролите върху дръжката. Стабилизаторът може да върти смартфона ви по време на снимки, да следи обекти и да ги държи на фокус, да прави таймлапс кадри и още много.

От Freefly споделят, че можете да използвате допълнителни лещи и без нужда от противотежести, тъй като монтировката е пригодена за това. Все пак компанията скоро ще представи комплект противотежести, които да могат да балансират много големи смартфон обективи.

За момента Movi поддържа само iPhone и изисква iOS 11, за да работи. По-напред в бъдещето обаче се очаква и разработката на Android поддръжка, така че никой няма да остане пренебрегнат.

Цената на Freefly Movi е 299 долара. Ето и пълните спецификации:

  • 3-осова стабилизация pan, tilt, and roll мотори
  • възможност за поставяне върху трипод
  • приложението изисква iOS 11 (или по-нова)
  • 5 режима за снимки: Majectic, Echo, Timelapse, Movilapse и Orbit
  • USB-C порт за зареждане
  • добре балансирана монтировка може да изкара 8 часа с едно зареждане
  • скоро ще бъде представен и комплект за противотежести; можете да използвате допълнителни смартфон обективи; fish-eye лещите могат да видят монтировката