Financial Times докладват, че ученици са работили извънредно нелегално, за да сглабят iPhone X във Foxconn в Китай. Учениците е трябвало често да работят по 11 часа на ден, което според китайските закони е нелегално за стажанти ученици. Медията е разговаряла с шест ученика между 17 и 19 години, които споделят, че са накарани да работят във фабриката като изискване, за да могат да завършат.

Apple и Foxconn твърдят, че са разбрали за работещите извънредно ученици и са предприели необходимите мерки. Според тях обаче, учениците са работели извънредно по собствено желание. „Потвърдихме, че учениците са работили доброволно, били са компенсирани и са им предоставени обезщетения,“ казват от Apple. „Но не би трябвало да им е било позволено да работят извънредни часове.“

Foxconn от своя страна споделят, че са организирали стажантската кампания съвместно с правителството и училища в района. Според тях обаче, извънредната работа нарушава законите на фирмата — стажантите нямат право да работят повече от 40 часа на седмица.

Според The Verge, повече от 300 000 души работят по сглобяване на iPhone устройства във Foxconn. От тях около 3000 са стажанти от Училището за градско железопътен транзит в Джънджоу.