Вече ви запознахме в детайли с основната новина от последните дни. Става дума за това, че Apple се изправи срещу ФБР и правителството на САЩ, като отказа да декриптира защитата на един от своите телефони, които са елемент на разследването по случая от Сан Бернардино, в който загинаха 14 души.

„Ние ще продължим да се борим агресивно срещу изискванията компаниите да отслабят сигурността на своите системи,“ казаха от Facebook.

„Ние сме с @tim_cook и Apple (и му благодаря за негово ръководство)!“, Twitter CEO Джак Дорси

В подкрепа на Apple, днес Facebook и Twitter обявиха, че застават зад Купертино и са против създаването на „задни вратички“ в защитата на iPhone, което може да доведе до много по-кризисни моменти в бъдеще.

Малко по-рано през седмицата, Google, WhatsApp и Microsoft също споделиха своята позиция и подкрепиха Тим Кук и компания в това начинание. От другата страна обаче остават ФБР, правителството и други организации от този род, които започват да обвиняват Apple и да дават аналози с „поведение като на тийнейджъри, които не искат да им се казва какво да правят“ и други подобни.

Разбираемо е защо компаниите се обединяват. Те го правят заради нас и от една страна и заради тях, защото все пак от това си печелят парите, а исканията на правителството може да подкопаят доверието в тях. Ако оставим чистата печалба настрана, създаването на „вратичка“, която да реши един случай днес, може да се превърне в отворена порта за стотици последвали престъпления утре.