Facebook ще си партнира с Twitter, Microsoft и YouTube (в лицето на Google) с ново начинание — компаниите заедно да се справят с заплашителните терористични постове в своите мрежи. Това обяви компанията в специален блог пост и сподели, че социалните мрежи ще обменят информация чрез споделена база данни.

Ето и как новата колаборация бе описана в блог поста от Facebook:

Нашите компании ще започнат да обменят хешове за най-екстремните и брутални терористични снимки и видео, които са били отстранени от нашите услуги — съдържание, което е най-вероятно да нарушава правилата на всички наши услуги. Участващите компании могат да добавят хешове на терористични изображения или видео клипове, които са идентифицирани в някоя от платформите ни, към базата данни. След това другите участващи фирми могат да използват тези хешове за идентифициране на подобно съдържание в техните услуги, да го прегледат в рамките на собствените си политики и да премахнат съвпадащите постове в зависимост от случая.

Както се вижда, заплашителното съдържание няма да се премахва автоматично. Все пак ще е нужно ревюиране на снимки и видео в реално време, преди те да бъдат заличени от съответната услуга. След това обаче, дигиталният „пръстов отпечатък“, какъвто се явяват въпросните хешове, ще бъдат споделени в базата данни, така че и другите социални мрежи и компании да могат да идентифицират същото или подобно съдържание.

Тази колаборация изглежда като наистина голяма и амбициозна такава и със сигурност всички се надяват тя да даде резултат, като по този начин интернет пространството бъде изчистено от омразни коментари и терористични подбуди.