Facebook пускат нова функционалност в социалната мрежа, свързана с профилните снимки на потребителите. Оказва се, че профилните снимки на много потребители биват крадени и използвани от други хора без тяхното знание или разрешение. Това злодеяние е особено видно в Индия, където независими агенции установяват, че много жени отказват да качат профилни снимки точно поради тази причина.

И ето защо Facebook пускат защита на профилната снимка, която първоначално обаче ще може да бъде активирана само от потребители на социалната мрежа в Индия.

Публикувахте от Facebook Safety в 21 юни 2017 г.

Новата защита работи в три стъпки, за да попречи на плагиати да могат да копират изображението. На първо място тя няма да може да бъде сваляна. Допълнително, само потребителят и негови приятели ще могат да тагват хора в снимката. Не на последно място, под самата снимка ще започне да се вижда икона на щит, който показва, че функционалността е активирана. Освен всичко останало, при Android настройката няма да позволява и правене на скрийншоти на самата профилна снимка.

Ясно е разбира се, че функционалността няма как да помогне напълно — ако някой е решен да открадне снимка, то има как да го направи (например да направи скрийншота на компютър). Но от Facebook споделят, че само добавянето на т.нар. overlay ще намали шанса за крадене на снимката на 75%.

Все още не е ясно дали социалната мрежа ще пусне тази или подобна настройка и за други държави. Функционалността е била разработена съвместно със социалните организации в Индия.