Снимка: talkroute.com

В опита си да предостави интернет свързаност на колкото се може повече хора по света, Facebook поема ново начинание – да създаде клетъчна мобилна мрежа, която да е лесна за инсталиране и поддръжка. Системата вече е в етап на разработка и дори се тества в щаба на Facebook. Наречена OpenCellular, идеята ще е всичко свързано с нея да е open source.

OpenCellular е платформа за безжичен достъп, която предоставя на ползвателите си мобилен интернет от няколко типа (2G, 3G и 4G LTE), Wi-Fi и възможност за мобилни разговори. Платформата включва всичката техника, необходима за нейната работа, плюс поддръжащият софтуер, който е с отворен код.

Facebook описват новия си продукт като „софтуерно-базирана платформа за безжичен достъп“. Той работи с две под-системи: т.нар. general-baseband computing и радио. Хардуерната част е така изработена, че да може да се инсталира изключително лесно и на всякакви места. Операционната система както казахме е с отворен код и позволява контрол с отделечен достъп.

Развитието на интернет системите на Facebook продължава, но не и без някои спорове. Съвсем скоро Индия забрани Free Basics системите на Марк Зукърбирг и компания в страната, след което Египет ги последва през април. Интересно е как ще се развие OpenCellular вбъдеще.