След като Viber и WhatsApp последваха примера на Apple и започнаха да криптират съобщенията в чатовете на потребителите, време е и Facebook да постъпи по същия начин. Начинът, по който ще работи криптирането при Messenger обаче, ще бъде малко по-различен.

В специален доклад Марк Зукърбърг и компания обясняват какво искат да постигнат с т.нар. Secret Conversations. Идеята е, че криптирането е пълно (end-to-end) и позволява чат съобщенията да са видими само за двамата потребители, които комуникират помежду си.

Започването на Secret Conversation с някой не е задължително. Това е, защото много хора искат Messenger да работи когато превключвате между устройства като таблети, настолен компютър или телефон. Secret Conversations могат да се четат само на едно устройство и сме наясно, че идеята може да не е подходяща за всички. Важно е също да се отбележи, че в Secret Conversations ние все още не поддържаме богатото съдържание като GIF изображения и видеоклипове, плащания и други популярни функции на Messenger.

Точно така – Secret Conversations е услуга, която ще може по желание да включите от настройките на конкретния разговор. Тогава този чат ще е наличен само на устройството, за което сте активирали криптиране. Ще се криптират съобщенията и изпратените снимки, но не и метаданните.

Secret Conversations вече се тества и се очаква да бъде налична за всички Messenger потребители по-късно през лятото.