Загубата на достъп до персонален акаунт е ужасно нещо, още повече когато става въпрос за важен профил като имейл адрес или такъв в социална мрежа от ранга на Facebook. За щастие обаче, компаниите са се погрижили всички ние да имаме възможност отново да влезем в профилите си, дори и да сме забравили някоя парола.

Между възможностите са изпращане на нова парола на имейл, получаване на верификационен код като SMS или дори двуфакторна автентикация, която да намали шанса за загуба на достъп.

Facebook обаче изглежда тестват нова услуга за връщане на достъпа и тя е сканиране на лицето на собственика на акаунта. Това докладват от Android Authority, които са попаднали на информация от The Next Web.

Освен стандартното изпращане на верификационен код като SMS, социалната мрежа притежава още няколко начина за достъпване на акаунт при забравена парола. Един от тях е разпознаване на снимки на приятели, а друг — избиране на специални доверени контакти, които да ви помогнат да си върнете достъпа.

Сканирането на лицето обаче явно се явява допълнителна такъва функционалност, поне според официалните данни от Facebook след запитване от страна на TechCrunch:

“Тестваме нова функция за хора, които искат бързо и лесно да верифицират собствеността на профила си по време на процеса за възстановяване на акаунта. Тази незадължителна функция е налице само при устройства, които вече сте използвали за вход. Това е още една стъпка, заедно с двуфакторната автентикация чрез SMS, с която да се уверим, че собствениците на профили могат да потвърдят самоличността си.”

Въпросът обаче остава дали това сканиране на лице ще бъде сигурно и до каква степен. Все още липсват коментари относно предоставянето на биометрични данни на Facebook — компанията, която е позната с това, че следи всяка информация за нас с цел “по-добро предоставяне на реклами”.