Както много добре знаем, Facebook е компания, която иска да е на ръба на новите технологии, позволяващи на хората да се свързват помежду си. И може би мечтата на Марк Зукърбърг за едно бъдеще, в което можем да комуникираме само с мисъл, е на път да се сбъдне… Притеснителното е, че цялото нещо подозрително прилича на система за четене на мисли…

Няколко нови обяви за работа в Building 8 на Facebook разкриват малко повече за това какво ще бъде разработвано там. От компанията търсят инженер с докторантура в сферата на мозъчно-компютърните интерфейси, който да помогне за двугодишен проект „комуникационна платформа на бъдещето“ [communications platform of the future; бел. превод]. Кандидатът ще се занимава с невровизуилизация (neuroimaging) и електрофизиологични данни (electrophysiological data).

В интересно интервю от 2015 година, главният изпълнителен директор на Facebook сподели за евентуална система, която би позволила на потребителите да комуникират чрез телепатия. „Един ден смятам, че ще бъдем в състояние да изпращаме мислите си директно един на друг с помощта на технологиите“, сподели тогава Зукърбърг.

Още обяви за работа във Facebook търсят специалисти, които биха могли да помогнат за изграждането на „иновативни неинвазивни технологии за невровизуилизация“.

За да развие идеите си, компанията изглежда се е добрала до някои светила в бранша — програмния мениджър по приложна неврология Марк Чевиле от Университета Джон Хопкинс, както и Реджина Дуган, работила преди това за Google и DARPA.

Въпреки всичко, Building 8 си остава една тайнствена дивизия на Facebook, в която никой не знае какво се случва. Предишни обяви за работа там описват подразделението като среда „в стил DARPA“, която работи в рамките на „агресивни, фиксирани срокове, с широко използване на партньорства в университети, малки и големи бизнеси“.

Всеки път след подобни новини бъдещето ни изглежда все по-контролирано и една идея по-притеснително… За това и ще ви припомним този клип, в който режисьорът Кейчи Мацуда ни показва консуматорското общество на едно не чак толкова далечно бъдеще…

Ами вие? Смятате ли, че Facebook ще влязат и в ума ни, както са навлезли в ежедневието ни? Споделете с нас в коментарите.