everykey

Потребителското име и парола е най-популярният метод, който използваме днес за идентификация. За съжаление вече не живеем във времена, когато е възможно да имаме една единствена лесна парола за всичките ни потребителски акаунти и услуги, които имаме в интернет. Затова и много хора започват да ползват различни средства за запаметяване – от малки тефтерчета и тетрадки до специализиран софтуер за запомняме и опазване на паролите.

Един американски проект има за цел да промени статуквото. Everykey е носим аксесоар, умна гривна, която има за цел да се превърне в универсален идентификатор. Устройството използва Bluetooth за комуникация и влиза в пряка конкуренция с Apple Watch, който използва биометрични данни за идентификация, когато се използва Apple Pay. Канадският проект Nymi също е потенциален конкурент.

Everykey има малко по-различна концепция, която има за цел да предложи сигурно място за всичките ви пароли. Самата гривна не съхранява паролите по никакъв начин, а действа като автентикатор. Чрез Bluetooth връзка и достатъчно близко разстояние гривната служи като посредник пред услугата. Паролата за самото устройство се съхранява в гривната, а паролите за различните услуги се съхраняват в криптиран вид на сървърите на Everykey.

Работата с Everykey изисква потребителят да свърже гривната с програма, която да разпознае и активира устройството. При първоначалното влизане в поддържан уеб сайт или услуга паролата се асоциира с Everykey софтуера и тя се запазва в криптиран вид на сървърите на компанията. Предлаганото решение не е от най-елегантните, но със сигурност надгражда над това, което в момента е достъпно за масовите потребителите на интернет.

Недостатъкът при този принцип е, че е необходимо услугата да поддържа автентикация и идентификация към Bluetooth устройство, което налага допълнително програмиране от страна на разработчиците на уеб сайтове и услуги. Има ограничение и от страна на поддръжката на операционни системи – Everykey работи само на Windows 8.1 от семейството системи на Microsoft. Други поддържани системи са iOS (само ако устройствата са „отключени“), Android и Gnu/Linux.

За момента има ограничения в броя на акаунтите за една и съща услуга, но екипът на Everykey работи по решение на проблема.
Everykey търси финансиране чрез Kickstarter, като на проекта е необходима сума от 100 хиляди щатски долара, за да се разработят първите прототипи. Предварителните продажби започват на цени от 50 щатски долара, което по-евтино от Nymi и има значително по-висока атономност на батерията.