Въпреки редицата спънки, Essential искат да покажат на потребителите си, че са сериозни относно своя първи смартфон — Essential Phone. Джаджата се превръща в първият смартфон (като изключим Pixel и Nexus), който получава ъпдейти с фиксове за уязвимостите „Meltdown“ и „Spectre“.

Напомняме, че „Meltdown“ и „Spectre“ бяха разкрити като сериозни процесорни уязвимости, засягащи едва ли не всички устройства (мобилни, десктоп, лаптопи и т.н.) от последните 20 години.

Google разкриха уязвимостите и уведомиха производителите за тях по-рано, като всички те, заедно с разработчиците, работят по ъпдейти за сигурност, които да предпазят потребителите. Положението при Android не е розово. Макар Google да твърдят, че „Meltdown“ и „Spectre“ трудно могат да бъдат експлоатирани при мобилната операционна система, това е възможно. Компанията е разработила пач, но имплементирането му зависи от производителите на отделни марки смартфони.

Точно за това Pixel и Nexus линиите са първите, получили пачове. Essential Phone пък е първото мобилно устройство извън смартфоните на Google, което получава ъпдейт. Essential обявиха това в Twitter:

Сега остава да видим кога останалите проидводители ще пуснат ъпдейт за своите мобилни устройства. Като знаем историята на Android ъпдейтите, това няма да е лесен, нито особено бърз процес. Да се надяваме обаче, че този път нещата се бъдат по-безпроблемни, предвид сериозната опасност, която представляват „Meltdown“ и „Spectre“.

И все пак, отново — Google споменаха, че експлоатирането на уязвимостите при Android не е тривиално, така че може би те не представляват чак такава опасност, поне под тази операционна система.

Ако не сте го направили, прочетете нашия материал за това как да се предпазите от Meltdown, по-лесната за експлоатация и по-сериозна от двете уязвимости. Най-важното е да не сваляте съмнителен софутер и да се придържате само към официалните канали на разпространение според операционната си система. И разбира се, да направите всички нужни ъпдейти за сигурност.