Европейската южна обсерватория споделиха най-голямата си снимка на космически обекти досега

0

Ако искате да видите нещо красиво, сте попаднали на правилното място. От Европейската южна обсерватория (ESO) споделиха вчера най-голямата снимка, направена с техни телескопи до сега. Изображението по-горе показва две мъглявини от северното небе, познати като Омар (Lobster Nebula) и Котешка лапа (Cat’s Paw Nebula). Техните каталожни наименования са съответно NGC 6357 и NGC 6334, като се намират на 8000 и 5500 светлинни години от нас, респективно.

Резолюцията от 49 511 на 39 136 пиксела прави снимката най-голямата такава от ESO до сега. Тя е направена с телескопа Very Large Telescope Survey Telescope (VST) и е осъществена благодарение на 256-мегапикселовата OmegaCAM камера.

eso1705, както е официалния каталожен номер на изображението, показва NGC 6357 и NGC 6334 във видимия диапазон на електромагнитния спектър. Мъглявината Котешка лапа, която се нарича така защото много прилича на такава, е едно от най-активните места на звездообразуване на нощното небе. Във видимия диапазон обаче не можем да видим всички тези звезди вътре в мъглявината, защото гъстите газ и прах, изградени основно от водород, не позволяват на светлината да достигне до нас. Младите звезди излъчват ултравиолетова светлина, която нагрява и йонизира газа, карайки го да свети по начина, по който виждаме на снимката.

NGC 6357 и NGC 6334 се намират във съзвездието Скорпион и за първи път са наблюдавани от английския учен Джон Хершел през лятото на 1837 година, когато той е бил на експедиция до Нос Добра надежда.

Ако искате да разгледате астрофотографията в повече детайли, можете да отидете на ESO.org, където ще намерите версия на снимката с възможност за приближение. Изображението съдържа около два милиарда пиксела.