apple-store-marina-sf

Ericsson заяви, че ще заведе седем нови дела в американския съд, искайки от Комисията за международна търговия на САЩ да блокира продуктите на Apple от пазара в страната, пише Bloomberg. Компанията обвинява Apple в нарушаването на 41 патента за някои от фундаменталните начини, по които мобилните устройства работят, както и за свързани с тях технологии като потребителски интерфейс, пестене на батерия и операционна система.

Виж още: Apple обяви датата на Apple Watch събитието

„Ние им предложихме лиценз, но те го отхвърлиха. Ние не сме компания, която планира да извлече повече от стойността, която сме сложили на масата“, заяви Касим Алфалахи, главен директор интелектуална собственост в Ericsson. Apple преди е плащала възнаграждения на базираната в Стокхолм компания, но разрешителното е изтекло в средата на ануари. Преговроите за подновяването му са се провалили, като спорът се пренесъл в съда, който ще установи дали исканията на Ericsson са основателни.

Ericsson също така е предложила арбитър, но Apple e отказала да обещае, че ще се придържа към решението, казва Алфалахи. Американският технологичен гигант също е подал жалба срещу Ericsson, в която твърди. че днешната електроника се задвижва от дизайна, операционната система и сензорни възможности, които са уникални за всеки продукт. Според Apple Ericsson злоупотребява с лицензионни практики, като „цели да експлоатира своите патенти и да вземе стойността на иновациите на Apple“.