dell

Dell и Microsoft подписаха споразумение, според което двете компании ще предоставят една на друга своите патенти и интелектуална собственост, свързани с  Android, Chrome OS и Xbox. В съществото на сделка Dell ще заплащат лицензионна такса за всяко продадено устройство с Android и Chrome OS.

Според официално изказване от страна на Microsoft, новата сделка надгражда 30-годишното партньорство между двете компании и ще им позволи да продължават да създават иновативни продукти. С намигване към съдебната драма между Apple и Samsung, от Microsoft добавят, че предпочитат да основават партньорства и лицензират своята интелектуална собственост, вместо да решават всеки проблем със съдебен процес.

Реалността обаче е малко по-различна. Тъй като Microsoft държат редица патенти, които се използват от операционните системи на Google, всеки производител заплаща такса директно на Microsoft. Тази съдба не подмина и Dell. Според споразумението Dell дължат такса за всяко продадено устройство, което използва Android или Chrome OS. Освен, че носи значителен приход на Microsoft, таксата оскъпява крайният продукт, като или намалява печалбата на производителя, или прави продукта по-скъп за крайния потребител. От бизнес гледна точка нито един от двата варианта не изглежда добре за производителите на хардуер.