По време на Google събитието снощи, предназначено да ни покаже за пръв път новите Pixel телефони, компанията обяви и нова версия на своя Chromecast, наречена Ultra. Различното при тазгодишната джаджа е, че това вече не е обикновено стрийминг устройство — Ultra поддържа стрийминг в резолюция до 4K. Любимото устройство на мнозина вече ще може да стриймва 4K съдържание от YouTube, Netflix и Vudu, както и филми от Google Play Movies. Това ще е възможно още с пускатено на новия Chromecast Ultra на пазара през ноември, като към поддържаните технологии можете да добавите още HDR и Dolby Vision.

От Google споделиха с нас, че Ultra е най-бързото Chromecast устройство досега, независимо дали имате 4K телевизия, или не. Зарежда видеата 1,8 пъти по-бързо от базовия модел, благодарение на по-добрата Wi-Fi свързаност. Компанията е помислила и за своите клиенти, чиито Wi-Fi връзки не са способни да поддържат 4K стрийминг, като са добавили Ethernet порт към адаптера за захранване.

Дизайнът на Ultra е много сходен с този на Chromecast модела от миналата година. Прилича на малка, черна хокейна шайба, със семплото лого „G“ вместо емблемата на Chrome, като има и задължителния HDMI кабел. Всичко това ви позволява лесно да го скриете зад телевизора си. Все още можете да гледате огледално съдържанието на вашия телефон Android или лаптоп с инсталиран Google Chrome. Ultra ще работи съвместно и с Google Home веднага щом устройствата бъдат пуснати в продажба.

Цената е най-голямата разлика между Ultra и неговия предшественик — ще струва двойно повече, като в САЩ ще се продава за 69 долара. Chromecast Ultra ще бъде официално пуснат в Щатите през ноември, а по-късно ще го има и в 15 други държави, които не бяха споделени веднага.