Художествена интерпретация на сондата Cassini със спускателния апарат Huygens | Снимка: NASA

NASA пусна ново видео, в което показва повърхността на Сатурн през погледа на сондата Cassini, докато тя се спуска между планетата и нейните пръстени. Това е първият път, в който виждаме Сатурн от тази гледна точка.

Трансферът на орбитата се е случил на 26 април, като тогава Cassini тръгва от северния полюс на Сатурн и слиза на юг. В началото на видеото височината над повърхността е повече от 72 000 километра. В края сондата слиза на само 6800 километра от атмосферата на газовия гигант.

Напомняме, че орбитите, които Cassini извършва в момента, са едни от последните за апарата. От април до септември сондата ще направи общо 22 такива и ще се приближи са около 3200 километра от Сатурн. Накрая, за да предпазят луните на газовия гигант от евентуално замърсяване (все пак се смята, че някои от тях биха могли да са годни за живот), NASA ще унищожат Cassini като контролирано навлязат с него в атмосферата на Сатурн. Това ще бъде епичният финал на 19 годишната мисия на американско-европейската мисия, която излетя от Земята на 15 октомври 1997 година и пристигна в орбита около системата на газовия гигант през юли 2004 година.