Няма как миналата година да не сте чули за рапърът B.o.B и неговите вярвания за това, че Земята е плоска. За B.o.B се говореше в множество медии и той вдигна голяма врява в социалните мрежи, настоявяйки някой да му обясни „къде е кривината“.

Цялата тирада финишира с песен, която B.o.B пусна в SoundCloud, озаглавена „Flatline“. В нея той дисна Нийл деГрас Тайсън, неговите колеги-популяризатория на науката и институции като NASA, които според него крият от обществото истината за плоската Земя.

Тайсън разбира се не остана длъжен и отговори на диса подобаващо. Неговата песен е продуцирана от негов роднина и включва кратки изказвания от Нийл деГрас Тайсън относно това, че Земята е всъщност кръгла.

С това спорът между двамата приключи и новините около B.o.B утихнаха… До днес, когато рапърът отново започна да надига вой и стартира GoFundMe кампания за събиране на средства. Според описанието, B.o.B ще използва евентуално събраните 1 милион долара за изстрелване на сателит, който веднъж завинаги да покаже, че Земята е плоска.

Към момента кампанията е събрала малко над 2600 долара за пет дни (от 92 души).

Важно е да отбележим, че независимо дали целта бъде постигната, кампанията на B.o.B си е чиста проба измама. За разлика от услуги като Kickstarter и Indiegogo, GoFundMe не задължават организаторът да докаже с него, че е използват парите по предназначение, или да предостави нещо в замяна на дарителите. Така че не е ясно дали певецът би финансирал изстрелването на сателит, ако събере парите. Друг е въпрос дали кампанията му ще достигне отбелязаните един милион долара…

Ако трябва да говорим за доказване кривината на земната повърхност, то това е направено стотици, дори хиляди пъти. Ако пък някои като B.o.B не се доверяват на снимките от различни сателити на NASA и други космически агенции, няма страшно — можете сами да проверите дали Земята е плоска и то срещу много по-малко от един милион долара. Просто си купете един метеорологичен балон, закачете за него екшън камера и напълнете балона с хелий. Ще ви струва не повече от няколкостотин лева, но доказателството ще е безценно, нали?

Или пък просто отидете в YouTube и гледайте едно от хилядите видеа на хора, които вече са вдигали в атмосферата такъв балон.