Blue Origin – частната космическа компания на Джеф Безос от Amazon – предпочита да изстрелва ракетите си тайно и без медийно покритие. Това обаче се промени вчера, след като ракетата им New Shepard за първи път бе тествана на видео, предавано на живо в YouTube и уеб сайта на компанията blueorigin.com.

Днес можете да гледате запис на цялото предаване, което е с продължителност от 50 минути. Самото изстрелване на New Shepard започва около 30 минути след началото на видеото. По време на този пореден полет от Blue Origin, инженерите правят приземяване на основната част от ракетата, след което отварят парашутите на отделената капсула. Както ще видите, Blue Origin умишлено провалят един от парашутите, за да могат да тестват спешната програма за приземяване.

Контролираното кацане на основната част от New Shepard е четвъртото по ред от страна на Blue Origin, които разработват тази ракета за туристически цели. Тя ще може да отведе малък екипаж от хора в ниска околоземна орбита, за да могат те да изпитат безтегловност и да видят планетата както никога до сега. След това New Shepard ще се приземи самостоятелно, а капсулата с екипажа ще се върне на Земята благодарение на парашутите си.