Нов доклад на Bloomberg посочва забавяне в производството на компоненти за Face ID като причина, поради която Apple ще намали точността на новия начин за отключване при iPhone X. Според медията, Купертино са дали нареждане на производителите да намалят точността, така че да могат да тестват компонентите по-бързо и да бъдат произведени повече бройки.

Докладът посочва проблеми в производството на проектора, който излъчва 30 000 инфрачервени лъча, за да сканира лицето, като основни в забавянето. Finisar са тази, които трябва да го произвеждат. Sharp и LG Innotek също се затрудняват.

Анализатори смятат, че в деня на премиерата, 3 ноември, ще са налични между 2 и 3 милиона бройки iPhone X, което определено значи, че много хора ще останат с празни ръце.

Apple от своя страна са изпратили официално изявление на The Verge, в което споделят, че твърденията на Bloomberg са „напълно грешни“. Според Купертино, точността от 1 000 000 към 1 все още е в сила.

Ето и превод на пълното изявление:

„Интересът към iPhone X и Face ID е невероятен и нямаме търпение клиентите да се доберат до него в петък, 3 ноември. Face ID е мощна и сигурна система за удостоверяване, която е изключително лесна и интуитивна за използване. Качеството и точността на Face ID не са се променили. Шансът случаен човек да успее да отключи вашия iPhone с Face ID продължава да е едно на милион.

Твърдението на Bloomberg, че Apple са намалили точността на Face ID, е напълно невярно и очакваме Face ID да бъде новият златен стандарт за лицево удостоверяване.“