Blackphone

В началото на тази година беше представен Blackphone – телефон, който е с цел да върне контрола на потребителите върху техните лични данни. Той е с операционна система PrivatOS, която е е персонализирана версия на Android и предпазва от подслушванията на правителствените агенции. Големият недостатък на Blackphone е, че притежателите му, искащи да защитят своята комуникация, могат да използват само стандартни приложения, които са инсталирани на устройството (Silent Phone, Silent Text и Silent Contacts).

ВИЖ ОЩЕ: FACEBOOK С НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ТЪРСЕНЕ В МОБИЛНИТЕ СИ ПРОЛОЖЕНИЯ

Това вече няма да е проблем, защото компанията обяви, че ще пусне първия в света магазин, чийто фокус ще бъде върху защитата на лични данни. Той ще дойде заедно с най-големия до момента ъпдейт на PrivatOS и ще е наличен от следващата година. Магазинът ще включва други Silent приложения, както и такива на трети страни, които също ще се грижат за сигурността на потребителите. Актуализацията ще дойде и с новата функция „Spaces“, която ще разделя проложенията , които се използват за работа от тези, които съхраняват по-лична информация, подобно на Knox на Samsung.

Напомняме, че използващите Blackphone трябва да се уверят, че и отсрещната страна е с такова устройство, защото в противен случай е възможно да те да бъдат подслушвани или проследени. Самият апарат се захранва от четириядрен процесор с тактова честота от 2GHz, притежава 2GB оперативна и 16GB вградена памет, поддържа LTE и HSPA +, WiFi 802.11n и Bluetooth 4.0 свързаност и е създаден от испанската компания Geeksphone.