Secusmart-Encyrpted-BlackBerry
Image Credit: Angel Navarrete/Bloomberg

С масовото навлизане на новите технологии въпросът за нашата сигурност е силно разискван от мнозина. Доколко нашите смартфони са защитени и има ли алтернатива, с която да си купим спокойствие? Е, Blackberry има предложение за нас и това са криптираните смартфони на компанията с технологията за сигурност на Secusmart, които са използвани от редица държавни служители, в това число и германският канцлер Ангела Меркел.

Компанията вече предлага устройствата и на обикновените потребители, като те могат да си ги закупят на цена от 2 000 евро или около 2,770 щатски долара. „Гласовото криптиране е било ниша, от която само разузнавателните служби са се интересували. Сега тази ниша се разширява. Искаме да се обърнем и към частните клиенти, но тази година определено трябва да тръгнем след команиите.“, са думите на главния изпълнителен директор на Secusmart.

След всички скорошни трърдения, свързани с Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ, може би повече потребители ще са заинтересувани относно покупката на защитени устройства. По всичко изглежда, че тази пазарна ниша се увеличава и тази година ще видим все повече такива устройства. През последния месец чухме за BlackPhone, който е създаден, за да защитава информацията и разговорите на потребителите, както и за Boeing Black, който ще се саморазрушава.

Сумата от 2 000 евро може да е непосилна за повечето потребители, но тези телефони могат да станат доста популярни сред фирми и бизнесмени, които искат да защитят своята информацията.