Докато Apple продължава да се бори с желанието на ФБР да има достъп до криптирана потребителска информация, нещата от другата страна на границата стоят по друг начин. Gizmodo докладват, че в последно време BlackBerry са декриптирали съобщения на милиони потребители и са ги предоставяли на органите на реда в Канада. Всичко това е ставало в опит държавата да се пребори с голяма престъпна мрежа.

За да защити делото на компанията, изпълнителният директор Джон Чен имаше да каже това по случая:

Когато става въпрос за постъпване правилно в трудни ситуации, водещият принцип на BlackBerry винаги е бил да постъпим правилно спрямо гражданите, в рамките на етичните и морални граници, разбира се. Отдавна сме ясни в позицията си, че технологичните компании, като добри граждани, трябва да се съобразяват с разумните законови заявления за достъп.

Още Чен допълни, че когато една компания избира собствената си репутация пред доброто за гражданите и страната, нещата не са добре, като тук той визира Apple.

Предоставянето на криптирани данни при BlackBerry става по малко по-различен начин от този на Apple, WhatsApp и други подобни – компанията държи един мастър ключ, с който могат да бъдат декриптирани всички потребителски приложения. Може би за това органите на реда в Канада са получили толкова лесно съобщенията, които са изискали от BlackBerry.

Остава да видим как ще се развие ситуацията.