blackberry_assistant

BlackBerry показа свой виртуален асистент, който ще се управлява с глас. Софтуерът ще носи не много оригиналното име BlackBerry Assitant и ще дебютира в предстоящия смартфон Passport. BlackkBerry Assistant ще бъде част от последния ъпдейт на операционната система на компанията BB OS 10.3.

В стремежа си да настигне лидерите в смартфон индустрията, BlackBerry „заимства“ все повече функции от своите конкуренти. В това, разбира се, няма нищо лошо – Apple и Google го правят постоянно. Assitant на BlackBerry работи по сходен начин на Siri, Cortana и Google Now и с това функциите, по които канадската компания отстъпва на своите конкуренти, стават с една по-малко.

blackberry_passport_assistant

Както споменахме, BlackBerry Assitant ще позволява контрол на устройството чрез гласови команди. Софтуерът ще може да стартира приложения, да изпраща продиктувани съобщения, да обновява статуса в социални мрежи, да променя системни настройки и др. Създателите не са забравили, че BlackBerry e насочен основно към бизнес потребителите и Assitant има пълен достъп до календара и електронната поща.

Ще бъде интересно да разберем дали виртуалният асистент на компанията ще има чувство за хумор по подобие на Siri и Cortana, или ще бъде стриктно ориентиран към улесняване на потребителя без излишни закачки. BlackBerry има големи надежди за новия си смартфон Passport и Assitant определено е функция, която прави устройството по-интересно.