Asus ни разкри новия си ZenBook 3 по-рано тази година, с думите, че ще бъде по-тънък и лен от новият MacBook на Apple. Точно днес компанията показа своя лаптоп на IFA в Берлин и стана ясно, че това е буквално MacBook управляван от Windows. На външен вид поне единствените разлики са логото на Asus и яркият цвят на устройството.

Както MacBook така и ZenBook 3 имат само два порта – USB-C и жак за слушалки. Дори клавиатурите са им доста подобни, въпреки че Asus твърди, че тяхната е по-добра. Разлики в същността на компютрите обаче има и то доста. Asus ZenBook 3 е с последна седма генерация Core i7 процесор, което означава, че ще работи по-добре от Core m7, който е в последния MacBook. Компанията все още не е казала всички спецификации, но знаем със сигурност, че лаптопа е с 1920 х 1080, което ни навежда на мисълта, че 2304 х 1440 панела на MacBook побеждава ZenBook 3 поне на пръв поглед. Лаптопа на Asus е с 16GB RAM, тежи само 0.9071 килограма и е тънък 11.7мм.

asus-zenbookAsus ни показа и новия си тракпад на лаптопа. В него е вграден скенер на пръстов отпечатък, работещ с Windows Hello. Тоест с отпечатъка си се логвате в Windows 10, уебсайтове и приложения. Acer също включи това в новия си Swift 5, затова очакваме скоро още такива устройства.

Днес на IFA Asus отделиха доста време в това сравнение на ZenBook с MacBook и MacBook Air, като наблегнаха на това, че техният преносим компютър е по-бърз, тънък и лек от другите два модела. Windows OEMs вече произвеждат много по-мощни лаптопи от Air-a на Apple с по-добър дизайн и спецификации. С появяването на новите устройства на Windows, Apple остават назад в класацията, особено техния Air, който когато излезе се считаше за най-добрия преносим компютър. Всички чакаме с нетърпение другата седмица да видим дали Купертино са готови с нова по-добра серия MacBook.

Asus планират да пуснат ZenBook 3 скоро, като цената му ще бъде $2,220, тоест 1,999 евро. Тази сума обаче е за топ Core i7 модела.