Apple снощи покрай премиерата на Series 3, разкри датата на пускане на watchOS 4, следващото поколение на операционната система на Apple Watch.Софтуерът, обявен за първи път през юни по време на WWDC, ще излезе на 19 септември, съвпадайки с пускането на третото поколение, оборудвано с LTE Apple Watch Series 3.

Софтуерните разлики, макар и не толкова големи, колкото миналогодишните, не са изобщо за пренебрегване. Има нови функции на Siri, нови интерфейсове на дисплея и подобрения на фитнес тракера.

Компанията също отдели време да ни запознаят подробно с някои нови функции, за които не се спомена по време на WWDC, включително и нови функции отнасящи се до сърдеченя ритъм.

Джеф Уилямс каза, че смарт часовникът е най-използваният датчик на сърдечен ритъм в света. Точно затова, компанията се фокусира в развитието му. С watchOS 4, Apple Watch ще показва сърдечната честота на главния дисплей, за да можете да го виждате, когато вдигнете китката си.

Когато стартирате приложението за сърдечен ритъм, устройството също така ще покаже сърдечната ви честота докато си почивате и сърдечния ритъм докато се възстановявате след тренировка. Това са два показатели, които могат да бъдат индикация за подобряване или влошаване на вашето здраве.

Вече можете да настроите Apple Watch да ви известява за сърдечния ви ритъм в случаите, когато достигате определено (високо) ниво на ритъм по време на тренировка или просто докато сте стресирани.

Уилямс също обяви, че Apple стартира нова инициатива, наречена Apple Heart Study. Компанията планира да използва данните за сърдечния ритъм, взети от часовника, за да може пациентите, лекарите и хората, които следят за случаи на сърдечна нередност, да бъдат по-добре информирани.

Устройството е способно да открие сърдечна нередност с до 97% точност. Още не може да се използва за официални диагнози, но е полезно средство за ежедневно следене на вашето здраве.