Apple Watch

Гадаенето свърши: новият революционен продукт от Apple e вече тук. Устройството бе представено лично от Тим Кук като традиционното „още нещо“. Шефът на компанията обобщи „новата глава в историята на Apple” като комбинация от универсално фитнес устройство и прецизен и персонализиран ръчен часовник.

За съществуването на iWatch започна да се говори още в края на миналата година и реално цялата мания около умните часовници бе предизвикана именно от тези слухове. Google пусна напълно нова операционна система, а редица производители вече представиха по един или повече Android Wear часовника с една-единствена цел: поне този път да изпреварят Apple в пускането на революционен продукт, който ще създаде и оглави изцяло нова продуктова ниша.

apple-watch3iWatch всъщност ще се казва Apple Watch и определено не разочарова. Устройството има правоъгълен дисплей, защитен от стъкло от сапфир. Сензорите под новия дисплей могат да засичат не само допир, но и нива на натиск. По този начин навигацията става триизмерна, като всеки бутон или меню може да има функция при леко или по-силно докосване.

Ръчните часовници използват коронка за навиване и сверяване на времето от десетилетия. Apple Watch е първият умен часовник, който използва този елемент (като нещо различно от бутон), който компанията нарича „дигитална коронка“ и играе ключова роля в навигацията на часовника. Чрез него потребителите могат да приближават/ отдалечават, прелистват страници и менюта, без да използват докосване и по този начин не покриват малкия дисплей. Натискане върху коронката играе ролята на home бутон.

apple-watch2

Apple Watch идва с няколко иновативни и напълно нови технологии. Една от тях е така нареченото „дигитално докосване“. Чрез съответно приложение, което се стартира с бутона под коронката, потребителите на часовника могат да комуникират помежду си само чрез докосване. Apple Watch пренася точния брой и форма на докосвания или жестове от едно устройство на друго. Потребителите дори могат да споделят своя пулс, който приемащият усеща под формата на вибрации.

apple-watch5Умният часовник на Apple поддържа интеграция с гласовия асистент на iOS – Siri. Чрез натискане и задържане на коронката потребителите могат да задават гласови команди, за да контролират функциите на Apple Watch или да диктуват съобщения.

Нотификациите в новото устройство на Apple се наричат Glances. Чрез приплъзване от началния екран потребителите имат достъп до последните си нотификации за съобщения, календарни събития и контрол над музиката.

Apple Watch има жироскоп, акселерометър и сензор за пулс, които ще следят финтес активностите на носещия го. Цялата информация се синхронизира с приложенията Fitness и Workout.

Кук не обърна особено внимание на софтуера от трети страни, но уточни, че бъдещето на платформата се крие именно в приложенията. Разработчиците ще имат достъп до SDK, наречен WatchKit, чрез който ще могат да създават приложения за новия продукт. Кук все пак загатна за няколко, чрез които часовникът може да контролира Apple TV, да визуализира картина от камерата на сдвоения iPhone или дори да се използва като уоки-токи.

Засега Тим Кук не спомена нищо за живота на батерията, но не пропусна да похвали новия иновативен начин за зареждане – чрез магнитен конектор, който се прикрепя към задната част на часовника.

Apple Watch ще има три разновидности – Apple Watch, Apple Watch Sport и Apple Watch Edition. Часовникът ще бъде наличен в различни цветове и материали. Потребителите ще могат да изберат по-спортен модел със силиконова каишка или луксозен вариант, изработен от 18-каратово злато.

apple-watch4

Разбира се, Apple Watch ще работи екслузивно със смартфоните на Apple, като освен новите iPhone 6 и iPhone 6 Plus ще се поддържат и iPhone 5, 5S и 5c.

Продажбите на Apple Watch ще започнат в началото на 2015 г. на цена от $349.