От колко време чакате нов Apple TV, който да поддържа стрийминг в 4K резолюция? Поне откакто Apple представиха предишното четвърто поколение на устройството през 2015 година. Е, вчера получихме не само 4K Apple TV, но и още нещо — възможност за стрийминг на 4K със HDR картина.

Точно така, Apple TV 4K, както се казва всъщност новата версия, поддържа стрийминг в 4K и HDR. В случая High Dynamic Range тук работи и с двата стандарта — HDR10 и Dolby Vision.

Apple TV 4K работи с процесор A10X, който е същият като при iPad Pro. Благодарение на него джаджата ще бъде и още по-удобна за гейминг пред телевизора, ако това е едно от нещата, за които използвате сет-топ-бокса. Не само това — петото поколение стрийминг устройство поддържа нещо, което Apple наричат Live sports. Ще получавате нотификации за предстоящи спортни събития, а в интерфейсът ще намерите и обособен таб, в който има информация за всички текущи мачове, плюс резултати и оставащо време до края.

Apple обещават, че 4K филмите в iTunes Store ще се предлагат на същата цена като тези в HD резолюция до сега. За капак на всичко, всички закупени от потребителите HD филми ще бъдат конвертирани към 4K HDR абсолютно безплатно.

Не на последно място, идва и цената. Apple TV 4K ще се предлага срещу 179 долара и излиза в продажба от 22 септември.