Снимка: Routenote

Apple отговориха на обвиненията на Spotify в нелоялна конкуренция, които се появиха в интернет миналата седмица. Стрийминг услугата изпрати официално писмо до Купертино, в което изтъкна практиката на Apple да използва процеса на одобрение в App Store за справяне с конкурентни продукти.

Според Spotify, Apple „причинява сериозна вреда на Spotify и потребителите ѝ […] Ние не можем да стоим безучастни докато Apple използва процеса на одобрение в App Store като оръжие, за да навреди на конкуренцията.“ В отговор на това, Брус Севел от Apple също изпрати имейл до Хорацио Гутиерез и компания. В него той от своя страна обвинява Spotify в това, че те искат специално отношение.

„За нас е обезпокоително, че вие искате изключения от правилата, които ние прилагаме за всички разработчици, като публично прибягвате до слухове и полуистини за нашата услуга […] Нищо в поведението на Apple не е в нарушение на приложимите антитръстовите закони.“

Това пък са думите на Севел в имейла до Spotify. Дразгите между двете компании продължават вече известно време, след като Spotify се опита да компенсира 30% дялът за Apple при абонаменти през App Store като таксуваше 13 долара вместо 9,99 за премиум услугата си. Тази опция вече е премахната и сега стрийминг услугата разчита на промоции като да платите само 1 долар ако се абонирате през сайта, вместо през вашето iOS устройство.

Интересно е до къде ще доведе цялата тази препирня, в центъра на която очевидно е борбата за повече клиенти.