Apple Pay

Каква красива за анонсиране на хардуерни и софтуерни продукти беше вечерта на 9 септември! Apple представиха  iPhone 6 / 6 Plus и Apple Watch. От две години патентните ведомства гърмяха с проекти на компанията от Купертино за NFC свързаност в смартфоните й. Най-накрая я виждаме налице, а освен това тя е само и единствено за мобилни безконтактни разплащания.

Apple Pay има за цел да промени стария вид плащания. Само фактът, че използват NFC, не е никаква революция. Разликата е в използването на TouchID, Passbook и нареченото от самите тях Secure Element. Последната функция представлява чип, който криптира информацията, минаваща през разплащателната система.

[cquote]“Payments are broken“[/cquote]

„Payments are broken“, каза Тим Кук. Лично аз нямам идея какво точно имаше предвид, но това е Тим Кук – прав е! Според Apple цялата разплащателна система е остаряла. Дори нещо повече – върти се около пластмасови парчета, незащитени при загубата им или кражба. Apple Pay иска да промени това, като изцяло премахне уязвимата магнитна лента.

Чрез добавяне на картата към iTunes акаунта или снимка на картата с iSigth камерата ще можете лесно да използвате сметките си заедно с трудно заобикалящите се добавки на Apple. След като това е готово, вече можете да почнете и с пазаруването. Достатъчно е в някой магазин или ресторант да положите на посоченото място горната част на смартфона, а палецът – на TouchID сензора, за да е готово всичко. „Това е толкова готино!“, възкликна Тим Кук по време на презентацията.

Apple Pay започва с достатъчно партньори. Някои от тях са Subway, McDonalds, Disney, Walgreens, Macy’s, Sephora, и разбира се магазините на Apple. Партньори в начинанието са Groupon, Uber и Panera.

[cquote]Apple Pay ще е достъпен в Америка след качествен ъпдейт на софтуера[/cquote]

Въпреки софтуерната актуализация, която предстои, се знае, че Apple Pay ще е достъпна само за iPhone 6, iPhone 6 Plus и Apple Watch. Часовникът се спряга за част от Apple Pay системата. Той обаче няма TouchID за удостоверяване, което е нужно за транзакцията. Ще очакваме да видим как Apple са се справили с този проблем в началото на следващата година. Целият процес ще известява потребителя, за да се намалят до минимум измамите със системата.

Apple работи с American Express, Mastercard и Visa. Те обработват 83% от всички разплащания в Америка. За да достигне 90%, технологичната компания си партнира и с JPMorgan Chase.

За начало системата ще работи само в САЩ. Apple ще направи всичко възможно за по-бързо стигане до нови пазари. Pay ще получи и API за изграждане на всевъзможни приложения.

PayPal, Google и дори Wal-Mart и Target не успяха да наложат определено силно безконтактните плащания. Apple ще го направи мода, дори и да не е нещо ново. Вече има изградена система от милиони магазини и това ще доведе до плюс за всички тези системи.

Apple прави мобилните разплащания малко по-привлекателни. С TouchID са едни гърди напред! Малко спестено главоболие и голямо удобство в едно.

Нещо типично за Apple е да изчака някой друг да извади система и после те да покажат своя. Направиха го отново. По стечение на обстоятелствата се падна с големи плюсове. Така или иначе технологичният гигант има в себе си връзка с 800 милиона сметки заради своите продукти. На потребителите ще им е лесно да продължат работата си с тях. Ако прогнозите се сбъднат, iPhone 6 ще направи продажби от над 70-80 милиона. Това ще гарантира стабилно количество потенциални клиенти за търговците, за да продължи да се развива тази сфера.

Мобилните плащания са били цел на не една или две стартиращи компании. Някои вече са част от Apple в момента. Години бяха нужни, за да се изгради система от нови кадри и патенти, които да са сигурни. Сега остава само Pay да се докаже и след една година да видим още устройства, гарантиращи повече пазар.

Apple станаха за смях преди дни, когато тонове лични снимки бяха откраднати от профилите на iCloud потребители. Те се оправдаха със слаби пароли, но повечето са такива. Щом не могат да опазят снимки, какво да говорим за сметките ни?! Те казаха, че няма да знаят как си харчим парите. Не може да сме сигурни в това, докато не излезе становище на американската комисия, защото ако е обратното, то се нарушава неприкосновеността на личния живот според федералните закони. Apple дори генерират страничен код за сигурност при всяка транзакция. Имат да се доказват и имат да го правят цяла година. Според мен ще успеят с малко проблеми. Все пак трябва да има проблеми, за да се знае, че има и работа по системата. Все пак, ако започнете да използвате системата, бъдете сигурни, че при кражба можете да използвате Find My Phone, за да спрете връзката с картата ви за разплащане за всеки случай.