Apple-iPhone-6-iPhone-6-Plus-Picture-21

Apple обяви, че ще уведомява потребителите, които са изтеглили инфектираните със злонамерения софтуер XcodeGhost iOS приложения. В публикация с „Често задавани въпроси“ на официалната страница на компанията (на английски и китайски), Apple обясняава стъпките, които разработчиците и потребителите трябва да предприемат, за да се оправи проблемът с приложения.

Според последна информация засегнатите заглавия в App Store наброяват 85, като сред тях има много популярни, като Angry Birds 2, WeChat, Didi Chuxing и много други.

Дупката в сигурността, която позволява на XcodeGhost да се размножава, е намерена в злонамерена версия на Apple Xcode – среда за разработка на приложения за настолната мобилната операционна система на Apple. Вирусът се интегрира в приложенията без разработчиците да подозират за това.

„Ние работим в тясно сътрудничество с разработчиците, за да върнем колкото се може по-бързо засегнатите приложение в App Store и потребителите да им се наслаждават. Списък с топ 25 популярни приложения скоро ще бъде публикуван, за да може потребителите лесно да проверят дали са изтеглили последните им версии. Щом като разработчиците актуализират техните приложения, проблемът ще бъде оправен на устройството на потребителя, щом като той ъпдейтне“, съобщава Apple в официалния си сайт.

Според експерти по сигурността личната информация от устройството, включително Apple ID-та и пароли в iCloud могат да бъдат откраднати. Apple твърди, че няма данни той да е бил използван с тези цели и трече информацията, че данните на потребителите са изложени на риск.

„Кодът не е имал възможност да изиска идентификационните данни на клиента, за да получи пароли от iCloud или друга услуга. Зловредният код е можело да достави само обща информация, като приложения и General Information System“, пише Apple.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS