Business Insider докладват днес за заявление, което Apple са подали към Федералната комисия по комуникациите (FCC) на САЩ, в което се излага план за тестове на 5G свързаност от страна на амераканската компания. Те ще се провеждат на територията на Купертино и ще използват т.нар. Милиметрова вълнова технология (millimeter wave technology, или mmWave).

„Apple Inc. ще оцени ефективността на клетъчните линии в директни и многопътни среди между предаватели и приемници на базови станции, използващи този спектър. Тези оценки ще предоставят инженерни данни, свързани с работата на устройствата с бъдещите 5G мрежи на безжичните оператори.“

5G все още е технология, която тепърва се разработва и инфраструктурата за нея не е готова. Ясно е обаче по какъв начин ще работи тя. Т.нар. mmWave излъчва на по-висока честота, съответно по-малка дължина на вълната — между 30 GHz и 300 GHz. По този начин капацитетът на трансфер на данни трябва да е доста по-добър, а допълнителен плюс е евентуалното намаляване на големината на антените. Очаква се в такъв случай скоростите при 5G да са в пъти по-високи от тези при текущата LTE технология. Говорим за гигабити в секунда.

Разбира се, Apple ще поемат тестването на 5G само от хардуерна гледна точка. С инфраструктурата ще трябва да се заемат различните мобилни и безжични интернет оператори. Колкото до Купертино, тяхната цел е да тестват нови технологии за своите устройства, включително нови модеми. На какъв доставчик ще разчитат те след дразгите с Qualcomm обаче, не е ясно.