Apple WWDC 2015

Apple ще обяви iOS 9 на WWDC това лято, като новата версия на операционната система, с кодовото име „Monarch“, ще бъде оптимизирана и за по-старите устройства като iPhone 4s и iPad mini, съобщава 9to5mac. Вместо да разработи една версия и след това да премахне определени функиции заради по-старите модели, американската компания ще представи iOS 9, в която фокусът ще бъде основно върху стабилността. Същото се отнася и за новата OS X 10.11 с кодово име „Gala“.

Причината за това са редицата бъгове, с които потребителите се сблъскаха след инсталацията на новите iOS и OS X. Първоначално плановете са включвали по-богат набор от функции, но след това от Apple се съгласили този път да наблегнат върху осигуряването на най-доброто качество.

Очаква се в iOS 9 да видим новия шрифт San Francisco от Apple Watch, който ще замени сегашния Helvetica Neue, както и истински работещ мултитаскинг за iPad, с който две или повече приложения да са активни едно до друго на екрана. В допълнение към това Apple може да представи приложение за контрол на дома с глас или от разстояние чрез команди през телефона, както и обновени Apple Maps.

Изглежда годишното добавяне на нови функции в OS X е много по-голямо предизвикателсто за Apple в сравнение с iOS 9, казват източниците, но това не означава, че потребителите няма да получат обновление с 10.11. Новата версия ще бъде с интерфейса на Yosemite, както и с шрифта Helvetica Neue от Apple Watch и iOS 9. Планирано е да бъде включен и Control Center, който миналата година се появи в ранните версии на Yosemite, но след това беше премахнат. Той ще предлага много повлияни от iOS функции.

Apple работи по значителни подобрения в сигурността и на двете операционни системи с “Rootless” и новата функция „Trusted Wi-Fi“. За да се предотврати зловреден софтуер и за повишаване безопасността и запазване на сигурността на чувствителни данни, „Rootless“ ще предотврати възможността дори потребители на административно ниво да имат достъп до определени защитени файлове на Apple устройства.

“Trusted Wi-Fi” се разработва в момента и вероятно ще бъде пусната по-късно тази година, но не е изключенo да бъде оставена за следващите версии на iOS и OS X. С нея Mac и iOS устройства ще могат да се свързват с оторизирани безжични рутери без допълнителни мерки за сигурност, но ще се въведе по-силно криптирана безжична връзка за останалите рутери. Apple е тествала свои приложения, както и такива на трети страни, за да гарантира, че те ще работят с тази функция на различни мрежи.

Следващия месец трябва да научим повече подобности за iOS 9 и OS X 10.11. на WWDC, която ще започне на 8 юни.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS