Възможно е Apple да направят така, че едно и също приложение да работи както под iOS, така и под десктоп операционната им система macOS. Това докладват от Bloomberg, като казват, че идеята може и да отпадне, но ако е факт, е възможно да бъде обявена догодина.

Възможността разработчиците да е необходимо да пишат само едно единствено приложение, което да работи на всички Apple платформи, звучи невероятно. Как обаче от Купертино ще реализират функционалността, все още не е ясно.

Определено комбинирането на приложенията за iOS и macOS ще е полезно, стига да бъде експлоатирано правилно. Ако даден разработчик направи приложение, чийто input да се адаптира спрямо платформата (тъчскрийн за iPhone и iPad, и мишка/клавиатура за Mac), това ще сближи двете операционни системи още повече, да не говорим, че ще направи пускането на ъпдейти за апликациите още по-бързо.

Напомняме, че Microsoft опитаха да направят подобно нещо с приложения за Universal Windows Platform, които да работят както на Windows, така и на Windows Phone и Xbox, и дори HoloLens. Google пък наскоро дебютираха Android приложения под Chrome OS, така че притежателите на Chromebook лаптопи да могат да стартират мобилни приложения в десктоп среда.