В ново прессъобщение на своя сайт, Apple споделят плановете си за следващите пет години — компанията ще инвестира 350 милиарда долара в икономиката на САЩ, като по този начин ще се фокусира върху разработка и доставчици на родна почва.

В съобщението се подчертава, че само 75 милиарда долара от общата сума ще бъде от разширяване на капитала. Предполага се, че останалите вложения са просто резултат от финансовите успехи на толкова голяма компания, като Apple. По думите на Тим Кук:

„Ние дълбоко вярваме в силата на американската изобретателност и съсредоточаваме нашите инвестиции в области, в които можем да имаме пряко въздействие върху създаването на работни места и готовността за работа. Имаме дълбоко чувство на отговорност да връщаме на нашата страна и хората, които ни помагат да успеем“

След промените в закона за таксите в САЩ, Купертино ще върнат в родната си страна голям капитал от чужбина — 252 милиарда долара, за да бъдем точни, които идват и с 38 милиарда данъци. Освен това, след като миналата година Apple обявиха, че инвестират 1 милиард долара в Американския разширен производствен фонд, сега компанията увеличава тази инвестиция на 5 милиарда.

Не на последно място, Apple ще отворят до 20 000 нови работни места в САЩ през следващите пет години. В основата на това е нов кампус, местонахождението на който ще бъде обявено на по-късен етап. Строежът му тепърва ще бъде започнат и там ще се помещават на първо място служители, отговарящи за техническа поддръжка.