Миналата година Европейският съюз взе решение Apple да изплати неизплатените стари такси на Ирландия. Сега Apple са се съгласили да започнат изплащането, споделят от The Wall Street Journal. Общата сума е в размер на 15,4 милиарда долара (13 милиарда евро).

Тъй като до сега ирландското правителство не се реши само да започне да събира въпросните данъци от Купертино, Европейският съюз изпрати делото във висшия европейски съд. Едва повече от година след решението, Apple най-накрая ще започнат да изплащат таксите.

Ирландсият финансов министър Паскал Донахю (Paschal Donohoe) сподели, че очаква част от сумата от Apple през първото тримесечие на 2018 г.

Apple въпреки всичко ще обжалват решението на Европейския съд и смятат да компенсират тези 15,4 милиарда долара.

„Имаме специален екип, който работи усърдно и експедитивно съвместно Ирландия относно процеса, който Европейската комисия е започнала. Оставаме уверени, че Европейския съд ще отмени решението на Комисията, след като прегледа всички доказателства.“

Напомняме, че данъците в Ирландия са доста ниски с цел да стимулират тамошния бизнес. Apple обаче са използвали това и в периода 2003–2014 са плащали данък в размер едва 0,005% върху всички приходи в Европа. Това е ставало благодарение на дъщерни дружества и фиктивни компании.