Apple бяха провъзгласени за виновни относно фиксиране цените на своите продукти на територията на Русия. Това е второто съдебно дело срещу смартфон производител, което държавата задвижва в последно време. С предишното Google бяха глобени поради това, че забраняваха чужди търсачки да бъдат поставяни на екрана на Android смартфони в Русия.

В текущото дело бе установено, че представителите на Apple в Русия заставяли тамошните магазини да продават iPhone на определени цени. Ако продавачи решат да направят намаление, следвал email от Apple с молба намалението да се преустанови. При липса на действие от страна на представителя е можело да се стигне до прекратяване на отношенията с Купертино.

TASS докладват, че въпросните практики били в действие поне няколко години назад и засягали продажбите на iPhone 5, iPhone 6 и iPhone 6s. Руската антимонополна федерална служба не е открила фиксиране на цените за текущия модел iPhone 7.

Apple имат три месеца да обжалват решението на съда. Ако не успеят да се защитят в делото, руското седалище на технологичния гигант може да бъде глобено до 15% от продажбите си в Русия.

По думите на антимонополната служба, Купертино напълно са съдействали в разследването и са прекратили практиката си за фиксиране на цените. Наложени са и необходимите мерки подобно нещо да не се случи отново в бъдеще.