apple-ipad-ebook-reader

Apple ще трябва да плати сума от 450 милиона щатски долара заради установени опити за фиксиране на цените на електронните книги. Това решение беше взето от федерален съдия в Ню Йорк, като според него то е „справедливо“. От цялата сума 400 милиона долара ще бъдат изплатени на  потребители, които са купували определени заглавия в периода 2010-2012 г., а 50 милиона ще отидат за покриването на съдебни разноски.

ВИЖ ОЩЕ: A8 ПРОЦЕСОРЪТ НА IPHONE 6 И IPHONE 6 PLUS МОЖЕ ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДА 4К ВИДЕО

Това не е окончателно, но ако Apple изгуби въззивното решение за процеса от 2013 г., то ще трябва да изплати горепосочената сума. Американската компания обжалва това решение и се бори за изплащането на само 50 милиона на потребителите и 20 милиона за разноските по делото. Очаква се искът да се разгледа на 15 декември тази година. Защитата на засегнатите купувачи смята, че процесът няма да бъде в полза на Apple.

Миналата година компанията бе обявена за виновна след разкритие на незаконно споразумение за фиксиране на цените на електронните книги. То е било сключено с пет от големите световни издателства – Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin и Simon & Schuster. Голямото обществено недоволство от високите цени на електронните книги, процесът срещу Apple и сделката с издателствата се изтъква като една от причините пазара на електронни книги да не се разраства с по-големи темпове.

Притесненията на читателите относно високите цени позволи популяризацията на алтернативни начини за купуване на електронни книги, както и даде шанс на по-малките издателства да спечелят пазарен дял в някои жанрове.